18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDistracție și voie bună la Rânca

Distracție și voie bună la Rânca

Sindicatele miniere din Oltenia, Primăria Novaci şi Clubul de Fotbal Pandurii Lignitul Târgu Jiu au organizat cea de-a doua ediţie a Festivalului Toamnei la Rânca. Manifestările s-au desfăşurat între 2 şi 4 septembrie, sub acelaşi slogan ca şi toamna trecută, „Distracţie şi voie bună la munte!“.

Peste 1.000 de persoane au participat la manifestările ocazionate de cea de-a doua ediție a Festivalului Toamnei de la Rânca. Distracția a fost cuvântul zilei, mai ales că în stațiune au venit foarte mulți tineri. Turiștii sosiţi din județe îndepărtate, precum Iași, Bacău, Olt, Prahova sau Dâmbovița, s-au distrat în cele trei zile ale festivalului, bucurându-se de timpul petrecut la munte. Organizatorii au pregătit pentru participanţi spectacole de divertisment, concursuri, tombole, tubing park şi bile de mers pe apă, parade şi focuri de artificii. Pe toată perioada festivalului, Rânca a fost „capitala“ distracției din Gorj. Startul festivalului a fost dat vineri seară, pe 2 septembrie, cu o reprezentaţie extraordinară a invitaţilor speciali din cadrul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, care i-au încântat pe turiști cu măiestria lor.

Concursuri de tăiat lemne și mâncat plăcinte

Ziua de sâmbătă, 3 septembrie, a fost dedicată exclusiv manifestărilor artistice şi de divertisment, între care se numără parada portului popular, concurs de mâncat plăcinte, concurs de tăiat lemne, concurs de bancuri, spectacole de muzică şi dans popular. Șase bărbați voinici s-au întrecut la tăiatul lemnelor, iar alte șase persoane au încercat să câștige premiul cel mare la concursul de mâncat plăcinte. Marian Tighiu, de 27 de ani, din Craiova, a fost desemnat câștigător al concursu-lui de mâncat plăcinte, iar Nicu Besoi, de 44 de ani, din Târgu Jiu, a câștigat con-cursul de tăiat lemne. „Am participat, nu am câștigat. M-a întrecut amicul meu! Nu are nimic! Am împărțit plăcinta cu cei de pe margine. A fost amuzant!“, a afirmat unul dintre participanți. Turiştii au putut admira și frumoasele costume populare din zona Olteniei în cadrul paradei portului popular. Zeci de persoane îmbrăcate în costume populare autentice au mărșăluit prin stațiunea Rânca sub privirile încântate ale turiștilor. „Nu știam că sunt atâtea feluri de costume populare. Un spectacol de culoare și autenticitate! Mi-a plăcut mult parada portului popular. Voiam să văd parada cailor, dar anul acesta nu s-a mai organizat. Zona montană Rânca este deosebit de frumoasă și cu siguranță vom mai veni aici“, a spus Luiza, o tânără studentă din Târgoviște.

Săniuș și plimbări pe Transalpina

Tinerii veniți la Rânca și-au petrecut o parte a timpului la pârtia de tubing (săniuş practicat cu bărci pneumatice de mici dimensiuni pe piste special amenajate). În schimbul unui bilet de șase lei, cei dornici de senzații tari s-au dat cu „sania“ pe pârtia improvizată. „Este foarte distractiv. Inițial, mi-a fost puțin teamă, dar, după ce a pornit colacul pneumatic, a fost super bine! Am venit la Rânca pentru că vom merge cu cortul pe Transalpina. Nu am mai fost niciodată cu cortul, dar credem că va fi foarte frumos“, a povestit Victoria Floroiu din Târgu Jiu. „A fost frumos. Am venit la Rânca pentru că știam de Festivalul Toamnei și ne-am distrat. Am venit cu un grup de amici și o să dormim la cort, undeva pe Transalpina. Este mai greu cu parcarea. Nu prea sunt locuri și este foarte multă lume, dar la munte este întotdeauna frumos! Aerul și peisajele de aici nu se compară cu altceva“, a spus Daniel Măruță din Târgu Jiu. Majoritatea celor care au participat la festival au urcat și pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. Cu mic, cu mare, amatorii de drumeţii montane sau doar de grătare în aer liber au petrecut ore bune admirând peisajele de pe Transalpina, care a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale judeţului Gorj.

Produse tradiționale

Pe drumul care duce spre Rânca, pe marginea șoselei din stațiune și pe alocuri sus, spre Vârful Păpușa, turiștii au putut achiziționa produse tradiționale de la ciobanii și agricultorii din zona montană. Unii dintre ciobani au pregătit pentru vizitatori și celebrul tocan de oaie, care a fost la mare căutare. Pe marginea drumului, mâncarea aromată fierbea în tuciurile înnegrite de vreme. „Am adus brânză de la Baia de Fier. Avem și un tocan de oaie de te lingi pe degete! Sunt cioban, am peste o sută de oi și din asta trăiesc. Turiștii cumpără brânza noastră pentru că știu că este naturală și sănătoasă“, a spus nea Ion, un cioban din comuna Baia de Fier. „Pe traseul Transalpinei au apărut şi micii comercianţi din Novaci şi Baia de Fier sau Crasna, care vând siropuri naturale din fructe de pădure, tradiţionala brânză de Novaci, miere sau palincă de prună, prune și mere. Sunt produse naturale și e păcat să nu luăm măcar o bucată de brânză. Tare bună este“, a afirmat un turist. „Am ui tat să luăm brânză din oraș și am găsit aici. Nu spun cât ne-am bucurat! Este foarte bună și se simte la gust și consistență că este naturală“, a spus un alt turist.
Festivalul Toamnei a adunat la Rânca peste o mie de turiști veniți din toate colțurile României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII